Λουκάς Θ. Βλάμης – Μνήμες και Βιώματα

Λουκάς Θ. Βλάμης- Μνήμες και Βιώματα

 

Ο Λουκάς Βλάμης γεννήθηκε στη Βώνη το 1914.  Ήταν το δεύτερο παιδί της εννιαμελούς οικογένειας του Θεμιστοκλή Βλάμη και Αννέτας Λούκα Μαύρου.

Ο Θεμιστοκλής Βλάμης ήταν δραστήριο μέλος της Κοινότητας Βώνης και χρημάτισε για δύο θητείες Κοινοτάρχης Βώνης από το 1917 – 1920 και από το 1932-1944 και για 35 χρόνια ήταν Επίτροπος της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Ο Λουκάς φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Βώνης και στην συνέχεια ακολούθησε το επάγγελμα του ξυλουργού – μαραγκού.

Ο Λουκάς νυμφεύθηκε το 1947 την Παναγιώτα Γεωργίου Γιούπη και απέκτησαν τρεις κόρες την Άννα, Ελένη και Αντρούλλα.

Διατηρούσε μαγαζί επιπλοποιίας στη Λευκωσία αρχικά στην περιοχή του Ολυμπιακού, μετά σε πάροδο της οδού  «Ερμού» και στην συνέχεια στην περιοχή του Αγίου Σάββα, με συνέταιρο τον Χρίστο Αδαμίδη με μεγάλη επιτυχία.

Το 1964 ο Λουκάς Βλάμης διορίστηκε Κοινοτάρχης, θέση που κατείχε μέχρι το θάνατοτου στις 13 Απριλίου το 1996.

Θεωρείτε σαν ο Κοινοτάρχης των έργων αφού επί θητεία του έχουν γίνει μεγάλα έργα στο χωριό όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων και η ανέγερση του νέου σχολείου του χωριού, φυσικά με πρωτοστάτη τον τότε Υπουργό Παιδείας Κον Φρίξο Πετρίδη που είχε την καταγωγή του από την Βώνη.

Επίσης προσωπικό έργο ήταν και ανεύρεση νερού στην περιοχή της « Συκιάς» και η μεταφορά του νερού μέχρι τα πετράβλακα του Κεφαλόβρυσου στην περιοχή «Ελιές του Πελλοπαπά».  Φυσικά το πιο πάνω έργο πρόσφερε στον Λουκά Βλάμη μεγάλα κέρδη από την ενοικίαση και πώληση νερού.

Συνεργάστηκε με τις τότε Μακαριακές δυνάμεις και μετά τον Πόλεμο εντάχθηκε στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Απεβίωσε το 1996 σε ηλικία 82 χρονών.